Foredrag

 

Tilsætningsstoffer og E-numre

Hvad gemmer der sig bag E-numrene?

Tilsætningsstoffer i fødevarer skal - i princippet - deklareres og være godkendte.

Godkendte tilsætningsstoffer tildeles et såkaldt E-nummer. Et tilsætningsstof er ikke nødvendigvis tilladt til alle fødevarer, men typisk kun godkendt til en eller flere grupper af fødevarer, og i bestemte mængder.

Nogle tilsætningsstoffer er forholdsvis harmløse, selv om de måske har et absolut intetsigende navn, mens andre er knap så harmløse og som nogle forbrugere derfor gerne vil undgå.

Jeg vil gennemgå principperne for E-numrene.

Eksempler på tilsætningsstoffer, der er harmløse og nogle, der er betænkelige.

Endelig vil jeg også komme ind på de "tilsætningsstoffer" som slet ikke deklareres som sådanne, men har den samme funktion. Disse stoffer har intet E-nummer, men deres funktion i fødevarerne er tilsvarende tilsætningsstoffernes. Disse stoffer finder man trods alt i deklarationen, men altså uden et nummer, men i listen over de øvrige ingredienser, som fødevaren består af.

 

Fødevarekemi - kemi i fødevarer

Eller hvordan dele af fødevareindustrien mishandler vores mad.

Min far sagde engang for mange år siden til mig, "at man begyndte at ødelægge fødevarerne dengang, man begyndte at homogenisere mælk", og han var mejerist af uddannelse. Først langt senere er det blevet mig bevidst, i hvor høj grad han havde ret.

Det er i dag næsten umuligt at købe en fødevare i supermarkedet uden den på en eller anden måde har været udsat for en eller flere processer, typisk under dække af, at give varen længere holdbarhed eller gøre den sundere (mindre fedt/sukker).

Det begynder med at pumpe kød, eksempelvis kyllingekød med vand, hvilket kan forøge vægten med 7-14%, og til at man kemisk modificerer, dvs. forandrer en eller flere af de naturlige kemiske forbindelser, som en fødevare består af.

Jeg vil kort gennemgå, hvordan man beregner kalorieindholdet i en fødevare, med eksempler på, hvordan man kan manipulere med det.

Som eksempler gennemgåes et par deklarationer på is og brød, hvad er det, der gemmer sig bag deklarationen, og dermed, hvad er det for signalord i en deklaration, man skal forholde sig til.

 

Er man interesseret i et eller flere foredrag, skriv en mail med forslag til dato og tidspunkt, og få nærmere information om indhold, pris og andet.

 

 

 

 

 

 

 

 


Mortenskærvej 6
8420 Knebel
Tlf: 75 16 24 25
seasalt@seasalt.dk
© 2018 by Seasalt   |   All rights reserved.

Programmeret og hosted af nordicweb